Home owner Youtube


Penang Trip

Written on : Thursday, April 06, 2017 Comments : 0
Hai and Assalamualaikum to all sisters and bros.
Malam malam macam ni (eh silap dah tak malam. Pagi dah) Aku nak coret sikit lah pasal trip aku pergi Pulau Pinang dengan semua classmate aku.
Tak special mana pun pergi sana maybe sebab dah banyak kali pergi sana jadi bila pergi lagi tu okay la cuma ada kelainan sikit.. Selalunya travel dengan family tapi kalini aku travel dengan kawan-kawan.
Aku pergi sana pun bukan suka-suka.. Pergi untuk assignment Malaysian Studies kitorang kena buat video documentary pasal benda bersejarah. Nak kena cerita balik pasal lah sejarah sejarah yang ada dekat sana. Pasal francis light, Bangunan fort corntwalis and banyak lagi la.. Okay. Meh stop pasal intro aku nak cerita perjalanan aku dekat sana.

1st Day
Tak banyak or pack sangat activity cuma pagi tu ada class macam biasa dan petang tu baru kitorang gerak. Dalam pukul 3 petang kitorang gerak. Ermm.. Actually bukan tepat pukul 3.. Maybe dah nak 4 petang rasanya baru kitorang gerak sebab ada student lambat. Lepas kitorang gerak dari Shah Alam, kitorang sampai Pulau Pinang dalam pukul 11p.m lambat kan? first, sebab student tak on time. Second, kawan aku dia asal memang dari Pulau Pinang jadi dia cakap dengan kitorang yang Pakcik driver tu ikut jalan jauh. Sepatutnya lepas jambatan Pulau Pinang tu dalam 20 minutes dah boleh sampai ke USM Pulau Pinang. Tempat dimana kitorang kena tidur dekat hostel tu untuk 3 Hari 2 Malam.


Aku tak excited sangat or tak expect lebih-lebih pun sebab dah nama pun "hostel student" usm lagi tu kan.. So, tak expect situ ada aircond or ada private toilet. Tapi agak marah sikit sebab masa aku mula-mula masuk dalam bilik tu tuptup got nothing. Takde cadar, bantal and sarung bantal. Aku tak kisah pun bilik dia macam mana tapi benda basic yang aku rasa aku tak perlu bawak tu aku marah sikit. Lagi kesian dekat kawan-kawan aku la.. Diorang ni lagi cerewet dari aku (dah nama perempuan kan? hahaha) Semua kawan-kawan aku merungut... Sampai ada yang bagi suggestion nak keluar usm tu and sewa hotel budget. Tapi tak boleh sebab kitorang dah bayar Hostel dia. Plus, Lecturer aku cakap kalau sorang keluar satu classmate kena keluar jugak.
Aku tanak cerita panjang but at the end, aku and kawan-kawan yang lain turun lobby and dapatkan barang-barang basic tu dengan orang hostel tu. Benda ni settle dalam puu 1 pagi. Lepas pung pang pung pang sarungkan cadar, bantal semua tu aku dengan roomate aku pun lepak dekat bilik sebelah kejap sambil aku tunggu turn aku nak solat jamak dekat bilik sebelah. To be honest, lepas kitorang sampai tu memang kitorang tak makan langsung. Nak keluar tapi tengok jam dah pukul 1 pagi and semestinya dekat area usm tu memang kedai makan dia tutup. Jadi kitorang pun tidur dalam kelaparan. Nak keluar dari USM cari kedai makan tapi takut sebab bukan tempat kita kan.

2nd Day
Activity dah bermula... Kitorang diarahkan untuk berkumpul dekat cafe USM pukul 7:30 pagi.
Kami gerak dalam pukul 8:00 pagi .. Kami pun sarapan dekat satu kedai makan ni aku tak ingat tempat dia.. Tapi aku tak makan dekat kedai yang bas berhenti tu.. Kitorang jalan jauh sikit and makan dekat Restoran Nasi Kandar dalam kedai dia not bad la bersih... Aku order Bihoon Goreng dengan teh'o ais. Mula-mula nak makan nasi kandar tapi bila fikir balik rasa macam tak sesuai je masa dia makan nasi kandar waktu pagi. Jadi aku pun order Bihoon goreng.
Lepas je sarapan kitorang pergi Muzium Perang. Scary jugak lah pergi muzium perang tu sebab mostly zaman-zaman jepun kan.

[My Group]

Lepas kitorang buat documentary, Kitorang terus pergi ke Kek Lok Si Temple. Aku tak explore sangat dekat situ sebab masa tu dah petang.. Cuaca pulak panas gilaa.. Sunburn mak aihhh.. Aku keluar just beli ais krim and teman kawan aku naik sampai temple dia. Aku tunggu dekat bawah je sebab panas sangat, lapar dan panas sangat.

Lepas buat second documentary .... Baru lah kitorang dapat makan petang. Kitorang makan dekat kedai warung melayu. Masa petang tu nothing special laa aku just makan nasi campur dengan air teh'o suam.

Lepas makan kencang-kencang kitorang pergi  Rumah P.Ramlee and Batu Feringghi.
Batu freingghi tak buat documentary pun just stop sana and lepak lepak dekat pantai jee.. 



Kitorang lepak dekat batu feringghi tu lama jugak laa.. Kitorang sampai dalam pukul 5:30 petang lepastu lepak sampai pukul 8:40 malam.
Best jugak laaa... dapat tengok view and to be honest aku dah lama gila tak pergi pantai. 


Okayy ! Memandangkan dah pukul 5:14 a.m Aku nak stop dulu cerita ni. Nanti aku buat entry baru pulak untuk sambungan hari ketiga yeee... stay tuned!

How To Save Money (Cara Saya)

Written on : Wednesday, April 05, 2017 Comments : 0
Assalamualaikum and Hai Sis and Bros.
Harini aku nak cerita or nak share sikit ilmu macam mana aku simpan duit.
Aku dulu pun masa nak menyimpan duit pun agak susah jugak nak menyimpan tapi dengan cara-cara macam ni Alhamdulillah so far so good la...
Jadi macam mana ye aku simpan? Haaa.. sini sis share...

1. Jangan ikut nafsu

Tipu lah kalau korang especially perempuam takde nafsu membeli ye dok? haaa.. this time cuba try kawal nafsu nak membeli and try berpuasa. Kalau Aku la kan... Aku akan tanya dekat diri aku dulu "Berbaloi tak aku beli?", "Benda ni memang aku betul-betul pakai ke?", " aku akan pakai banyak kali tak kalau aku beli barang ni?" dan macam macam lagi lah aku mempersoalkan dekat diri ni sebelum aku beli. 

2. Jangan ikut kawan

Pernah tak ada satu masa tu bila kau tengok kawan kau ni suka membeli dan secara automatik kau rasa insecure dan kau pun nak jadi pemboros macam dia. Dia beli baju, kau pun nak beli baju. Dia beli kasut kau pun nak beli kasut. Padahal kasut kau banyak je dekat rumah tapi kau rasa tak cukup. Rezeki masing-masing kan.. Ada yang dia lahir je dah kaya, tak payah nak menabung. Ada yang lahir je kena usaha sendiri dulu. Jadi jangan ikut kawan sangat... Mungkin dia dah simpan duit lama dah dari dia kecik nak achieve sesuatu. Bila dah besar dia melabur lah.. Yang kita pulak tengok dia yang sekarang senang je melabur kita pun nak ikut padahal dalam bank account kau ada RM20 je tinggal.

3. Buat Wishlist.

Yang ni pun penting jugak sebab wishlist ni lah benda yang kita kena set  target or goals kau nak beli apa kalau kau simapan duit. Ada orang dia simpan kejap lepastu bila member dia ajak keluar shopping terus dia korek tabung balik. Haaaaa... jangan macam gitew yeee... Jadi disiplin sikit bila kita nak menabung ni. Sebelum nak korek tabung ni tanya banyak-banyak dalam diri. Rugi tak kalau kita korek tabung sekarang.

4. Utamakan yang penting

Benda ni la yang paling susah sekali aku nak decide ape aku nak utamakan. Lagi-lagi bila kau kena bayar duit projek assignment, duit kau hutang dengan member, buku yang lecturer kau suruh beli, bill air, bill elektrik, duit sewa rumah, bill wifi. Lagi pening bila semua tu kau kena bayar dalam 1 minggu tu.. Aduhaii... Sampai makan minum pun tak terjaga seh... Kena ikat perut sikit. Tapi alhamdulillah aku tak pernah lagi ikat perut cuma aku cut cost duit belanja aku. Contoh, setiap petang aku biasanya beli nasi kukus ayam RM 5. So,Aku akan ubah makan chappati RM2.50 dekat kedai mamak. Jadi aku akan save RM2.50 sehari tu.

5. Disiplin

Pernah tak korang baru je nak pasang niat nak berjimat a.k.a nak save duit tiba-tiba ada member ajak keluar lepak or shopping.. If perempuan jangan cakap laa diorang mesti ada yang demand tinggi, Nak kedai mahal la, nak kedai hipster laa... (tapi tak semua kawan yang jenis boros) Secara automatik korang akan rasa nak ikut jugak isn't it? Rasa macam kau tak up-to date laa and lagi-lagi kalau kau duduk rumah sewa lepastu housemate kau semua jenis yang menghilang... Mesti kau bosan plus, rasa kurang selamat sebab duduk rumah sorang-sorang... So, mesti korang akan terfikir "Nanti-nanti je lah menabung". I suggest jangan laaa ada pemikiran serbagini rupaa.. Tak elok. Nanti kita menyesal.. Be disiplin ! Boleh kau ikut diorang lepak tapi kira-kira lah budget duit tu dulu. Cuba kawal nafsu. Amik yang berbaloi order. Jangan member beli makanan mahal, kita pun nak ikut sebab malu nanti diorang cakap "kau takde duit ke?".

6. Wujudkan Tabung

Kita nak kumpul duit obviously la tabung kena wujud.. Kalau takde tabung macam mana nak simpan duit ye dok? hahaha.. And tips nak bagi kita bersemangat nak menabung ni cuba beli tabung yang cantik-cantik dekat daiso ke, MR. Diy kee... dekat mana-mana lah... Sebab benda ni pun ada main phsyco kita sikit... Okay.. Macam aku, aku beli tabung comel comel and secara automatik aku akan terfikir .. "Buat apa aku beli comel-comel tapi takde isi banyak dalam dia?"

7. Amalkan sikap "simpan dan lupa"

Ni pun berkesan jugak dekat aku... Sebab bila kawan aku ajak keluar or aku nak beli sesuatu yang bukan keperluan aku....aku mesti tengok dompet aku dulu, aku akan terlupa yang aku ada duit lagi dalam tabung. If aku ingat pun aku buat buat lupa sebab dengan kaedah ni kau takkan terfikir yang kau nak "korek tabung" untuk benda yang kau rasa tak berbaloi untuk dibelanjakan.

8. Target simpanan seminggu.

If kau buat objective macam ni secara automatic kau akan rasa itu satu cabaran untuk kau. Macam aku.. Aku buat calculation dulu sebelum aku simpan... contoh dia macam ni

Duit Belanja seminggu = RM120
Duit belanja makan (Per day) :
     Pagi     : Rm 0.00 (Aku skip sebab selalunya aku tak sempat nak makan)
     Petang : Rm 6.00
     Malam : Rm 8.00
     Total     : Rm 14.
Rm14.00 x 7 hari = Rm 98
Rm 98 - RM 120 (duit belanja asal) = RM22.
 1 Week = RM22

Jadi 1 week tu aku target simpan RM22. If tak sampai atleast RM 2 aku simpan dalam tabung janji ada isi within 1 week tu. Kalau kira balik RM22 x 6 week kita dah boleh dapat RM132. Haaa.. Tak kira total untuk kita simpan setahun lagi..

Selamat Menabung ! hehehe